Εφαρμογή του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από COVID-19 σε φορείς του Δημοσίου - τροποποίηση ΚΥΑ

Εφαρμογή του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από COVID-19 σε φορείς του Δημοσίου - τροποποίηση ΚΥΑ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β' 2196) η υπ' Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 23985 - 03.05.2022 ΚΥΑ, με τίτλο:
" Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 55570/12.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β’ 4207)."

Επισημαίνεται πως:
-  Εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης όσοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, αλλά: α) είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή β) έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις και επιδεικνύουν το σχετικό εν ισχύ πιστοποιητικό κατά τις κείμενες διατάξεις
-  Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου, όπως αυτό προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου του ν. 4812/2021 (Α’ 110), όπως ισχύει, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου/υπαλλήλου, υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα, είτε πρόκειται για πενθήμερη είτε για εξαήμερη εργασία, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς
-  Εάν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, που διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 2 και 3 είναι θετικά, ο εργαζόμενος/υπάλληλος οφείλει να ενημερώσει αμελλητί τη Διεύθυνση Προσωπικού και απέχει δικαιολογημένα από την εργασία του βάσει των οριζομένων στις κείμενες διατάξεις και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.. Για την απόδειξη της νόσησης εκδίδεται από την πλατφόρμα gov.gr «Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19». Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της βεβαίωσης είναι η καταχώριση του αποτελέσματος από τον φορέα ή τον ιδιώτη ιατρό που διενήργησε τον έλεγχο, σύμφωνα με το άρθρο 4. Εναλλακτικά εκδίδεται βεβαίωση θετικού αποτελέσματος, από τον φορέα που διενήργησε τον έλεγχο, την οποία ο εργαζόμενος/υπάλληλος επιδεικνύει με κάθε πρόσφορο τρόπο. Οι βεβαιώσεις των προηγούμενων εδαφίων αποτελούν δικαιολογητικά για να τεθούν τα πρόσωπα του άρθρου 1 σε κατ’ οίκον περιορισμό και να τους χορηγηθεί η προβλεπόμενη αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.





Εφαρμογή του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από COVID-19 σε φορείς του Δημοσίου - τροποποίηση ΚΥΑ

Τροποποιήθηκε η ΚΥΑ με την οποία εφαρμόζεται ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα